Er komen heel wat centimeters bij wanneer we ouder worden, maar we verliezen er ook een paar. De tand des tijds knaagt ook aan je jongeheer.
Hoe ouder we worden, hoe gemakkelijker die extra kilo’s aan ons lijf blijven plakken. Er durven wel eens wat centimeters bij komen rond het middel en ook onze oren en onze neus worden groter.
Dat gezegd zijnde, verliezen we ook heel wat centimeters bij het ouder worden. En niet alleen in gestalte.
Ook je jongeheer krimpt immers wanneer je zelf niet meer onder die noemer valt. Steeds meer vetafzettingen bouwen zich op in onze aders, wat ook een verminderde doorbloeding naar je sergeant-majoor teweeg brengt.
Ook spieratrofie en een vermindering van testosteron bij het verouderen, worden in verband gebracht met het krimpen van je roede. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kan doen om de tand des tijds een halt toe te roepen.
Trainen
Sommige onderzoekers menen dat wanneer de vlag lange tijd slap hangt, deze minder bediend wordt met zuurstofrijk bloed, waardoor sommige spiercellen hun flexibiliteit verliezen.
Geleidelijk aan vertonen deze spiercellen meer gelijkenissen met littekenweefsel, wat het expanderen van je lange wapper moeilijker maakt.
Word je soms wel eens wakker met de vlag al gehesen, schijnbaar zonder reden? Dat zou wel eens een manier van je lichaam kunnen zijn om je spiercellen in goede conditie te houden.
Hoe je die spiercellen daar beneden zelf traint? Door ze een handje te helpen. Letterlijk, uiteraard. De andere mogelijkheden om je bloedcirculatie daar op peil te houden, hoeven we waarschijnlijk niet voor je op te sommen.
Trimmen
Want wie is er trotser op je jongeheer dan jij zelf? Een positief zelfbeeld heeft een grote invloed op je beleving van en tevredenheid na de daad. Hou het daar beneden dus netjes en schoon voor je fiere gieter, ook je (bed)partner zal daar blij om zijn, wat bovenstaande nog gemakkelijker maakt.
Verluchten
Het is immers niet enkel je jongeheer die wat slinkt, ook je klokkenspel begint te krimpen na je veertigste.
Om dat tegen te gaan, laat je hen best genoeg ademruimte. Draag dus boxershorts in plaats van spanners en vermijd ook te strakke broeken die de bloedcirculatie afsnijden.
Afvallen
Het is na je veertigste niet evident meer om weer kwijt te geraken, maar dat buikje vergroot niet alleen je risico op hartproblemen, diabetes, kanker en levercirrose.
Het doet ook wat met je lichaamsverhoudingen. Je zwengel staat immers in verbinding met je buikwand, wat wil zeggen dat als deze laatste uitzet, die eerste meer naar binnen wordt getrokken.
Om alles dus weer wat meer in balans te brengen, trek je dus best wat vaker naar de fitness.
Water drinken
We hoeven je niet te vertellen dat water drinken goed is voor alles. Dus ook voor je verrimpelende jongeheer. Voldoende water drinken houdt je rode bloedcellen en plasmawaarden op peil en zorgt voor de productie van het hormoon angiotensine.
Mannen die problemen hebben met het hijsen van de vlag, maken vaak niet genoeg van dit hormoon aan.
Stop met roken
Niet alleen omdat het bijzonder slecht is voor je gezondheid, maar ook omdat het je sergeant-majoor schaadt.
Onderzoekers menen dat de chemische stoffen in sigaretten je bloedcirculatie remmen, met de gekende gevolgen daar beneden dus.
Een onderzoek aan de Boston University of Medicine bestudeerde 200 rechtopstaande fallussen en kwamen tot de conclusie dat die van rokers minder lang zijn dan die van niet-rokers.
Poets je tanden
Niet alleen omdat een stinkende bek niet bepaald aantrekkelijk is in de slaapkamer, maar ook omdat tandvleesaandoeningen je testosteronwaarden naar beneden halen en gelinkt worden aan slecht functionerende bloedvaten.
Onderzoekers in China ontdekten dat mannen die aan tandvleesaandoeningen lijden tot 2,85 keer meer kans maken om een erectiestoornis te ontwikkelen.
Hydrateer
Niet alleen met water, maar ook met hydraterende crèmes. Het zou zomaar ook je jongeheer weer zijn jeugdige looks kunnen teruggeven. Gebruik echter geen vettige zalven, maar lichte lotions om bacteriën en schimmels te vermijden.
Ga naar de dokter
Of toch wanneer je je zorgen maakt of een drastische verandering opmerkt. Je dokter kan je nog andere tips geven, medicatie voorschrijven of scans aanbevelen om je bloedwaarden onder de loep te nemen. In tussentijd verwijzen wij graag terug naar tip nummer één.