in

Zeven jaar celstraf voor vader die zeven maanden oude baby Rivano doodde

De 30-jarige Kevin van den B. uit Breda is dinsdag veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar en tbs met dwangverpleging, omdat hij zijn zeven maanden oude zoontje, Rivano, in november 2017 heeft gedood. De man kwam met allerlei verklaringen voor het overleden van de baby maar volgens het gerechtshof klopt er niets van.

Het hof acht bewezen dat de man het kind letsel heeft toegebracht toen de moeder van de baby even niet thuis was. Naast de celstraf en tbs moet Van den B. haar 25.000 euro schadevergoeding betalen.

Lees ook
Sarah (12) in coma door vapen: Longen zijn helemaal op

Volgens de vader belde hij in de nacht van 17 op 18 november het alarmnummer toen hij zag dat Rivano niet meer ademden. Ook zou het jongetje wit zijn geworden en vertoonde het geen enkel teken van leven meer.

De toegesnelde hulpdiensten probeerden de baby te helpen, maar het kind overleed een dag later in het ziekenhuis. Volgens artsen had het jongetje zwaar hersenletsel als gevolg van heftig schudden en mogelijk nog ander geweld.

Kans op herhaling
Uit onderzoek bleek dat de moeder van het kind in de avond boodschappen had gedaan. Toen zij thuis kwam, merkte ze dat het kind zwaar ademde, terwijl de baby daarvoor een gezonde indruk maakte. Volgens het hof kan het niet anders dan dat de vader dat had veroorzaakt.

Lees ook
Man (21) verdronken bij reddingspoging op Vinkeveense Plassen

De Bredanaar ontkent dat en ging in hoger beroep tegen de celstraf van 7,5 jaar die de rechtbank hem eerder oplegde. Ook het Openbaar Ministerie (OM) stelde beroep in, omdat de rechtbank geen tbs had opgelegd, terwijl de man volgens het OM veel agressie vertoont en er een kans op herhaling is.

Lagere straf door lange behandeling zaak
Het hof is dat met het OM eens en heeft de vader nu naast celstraf ook tbs met dwangverpleging opgelegd, hoewel hij niet mee wilde werken aan psychische onderzoeken.

Volgens het hof heeft de man uit Breda een gebrekkige ontwikkeling en een stoornis van de geestesvermogens. Hij was ook al eerder veroordeeld voor onder andere mishandeling. Zijn gevangenisstraf valt iets lager uit dan die van de rechtbank, omdat de zaak zolang heeft voortgeduurd.

Vrouw (57) die werd geraakt door van helling geduwde auto overleden

Gijzeling op luchthaven Hamburg na 18 uur afgelopen: gijzelnemer opgepakt, kindje (4) ongedeerd