in

Witte haai van maar liefst 1.606 kg op weg naar Europa na “verkeerde afslag”

Nukumi, een vrouwelijke witte haai van maar liefst 1.606 kilogram, zou deze zomer in Europa kunnen belanden nadat ze een ‘verkeerde afslag’ heeft genomen.

De 4,5 meter lange haai zwemt meestal op en neer langs de oostkust van de VS en Canada. Maar onverwachts nam de 50-jarige haai – de grootste die ooit in die regio getagd is door wetenschappers – een afslag naar het oosten, over de Atlantische Oceaan.

Witte haaien zijn de grootste roofvissen ter wereld. De trekkende soorten steken echter zelden de Mid-Atlantische Rug over – een barrière in het midden van de oceaan – maar dat is nu precies wat Nukumi eerder deze maand deed.

Lees ook
Linda steekt haar wc-borstel in de VAATWAS: “Ik zie het probleem niet…”

Tracker
De organisatie OCEARCH, die zich bezighoudt met het tracken van haaien en schildpadden, kon aan de hand van een zendertje in de rugvin van Nukumi bevestigen dat ze daadwerkelijk over de Mid-Atlantische Rug was gezwommen.

De enige andere witte haai die de oversteek ooit maakte was Lydia, die wetenschappers in 2014 verraste met een reis naar de kust van Portugal.

”Nukumi is in staat om de kusten van Europa te bereiken.”
– Bob Hueter, OCHEARCH

Bob Hueter, hoofdwetenschapper van OCEARCH, gelooft dat Nukumi de oversteek maakt omdat ze zwanger is en zoekt naar een veilige plek om te bevallen, weg van agressieve mannelijke tegenhangers.

De uiteindelijke bestemming
Wat de uiteindelijke bestemming van de haai zal zijn, is nog niet zeker: “Ze is in staat om de kusten van Europa te bereiken, maar we kunnen nog niet voorspellen of ze dat daadwerkelijk zal doen.

Lees ook
Deze vrijstaande villa in op Funda staat te koop voor maar 129.500 euro!

Als ze niet snel terugkeert, gaat ze misschien naar eilanden voor de kust, zoals de Azoren, of onderzeese bergen in de oostelijke Atlantische Oceaan.

Aangezien geen van onze andere haaien dit gedaan heeft, is alles voorlopig nog speculatie en moeten we wachten op verdere taglocaties”, aldus Hueter.

De tag die OCEARCH in oktober 2020 aan de rugvin van Nukumi kon bevestigen, laat zien dat ze gemiddeld 70 km per dag aflegt.

Nukumi verliet de kust van North Carolina op 22 februari en heeft sindsdien bijna 9.000 km afgelegd.

Visnetten en haken
Experten maken zich ondertussen zorgen over de visserijactiviteiten in de gebieden waar Nukumi naartoe reist.

De haai zou mogelijk de netten kunnen scheuren, maar haken en lijnen zouden wel “een ernstig risico voor haar overleving” kunnen vormen.

Baby met wijnvlek gepest door volwassenen “foeilelijk” en “defect” wordt ze genoemd

Eigenaar laat kat twee dagen lang voor straf buiten op vensterbank zitten