in

Vrouw stoomt vagijn heeft nu tweedegraads brandwonden

Gynaecologen waarschuwen voor de mogelijke gevaren van vaginaal stomen nu de behandeling weer bovendrijft na de publicatie van een wetenschappelijk artikel.

In het artikel, gepubliceerd in het Journal of Obstetrics and Gynaecology, wordt beschreven hoe een 62-jarige vrouw uit Canada zich heeft verbrand.

De vrouw had een vaginale verzakking en geloofde, op advies van Chinese medicijnheren, dat een ’V-steam’ haar klachten kon verhelpen. Vagin*al stomen komt uit Azië en Afrika.

De stoombaden, waarbij vrouwen boven heet water met kruiden zitten, zien een stijging in populariteit, schrijft de BBC. Actrice Gwyneth Paltrow heeft het weleens aangeprezen en sindsdien zouden steeds meer vrouwen het proberen. Het zou werken als ’detox’.

Lees ook
Bejaarde man betaalde prostituees met zelf geprint geld: ’Zelfs een blinde kon zien dat het nep was’

Sommigen geloven dat vagin*al stomen meer voordelen heeft, zoals het strakker maken van de vagina of het verminderen van menstruatiepijn. Daarvoor zijn geen wetenschappelijke aanwijzingen.

Infecties en irritatie
Dokter Vanessa Mackay van het Royal College of Obstetricians and Gynaecologists herhaalt nog maar eens dat het ’een mythe’ is dat de vagijn een speciale behandeling nodig heeft.

Aan de buitenkant af en toe met zeep wassen, binnenin helemaal niets doen, zo luidt het devies.

„Het stomen van de vagina kan de gezonde balans en de pH-nivevau’s van de vagina aantasten. Het kan leiden tot irritatie en infecties. Het kan ook de gevoelige huid rond de vagina verbranden”, aldus Mackay.

Lees ook
Wauw, dit is dus de mooie vriendin van Kraantje Pappie:

Zeer pijnlijk
Enkele andere doktoren hebben de afgelopen dagen weer gewaarschuwd tegen vagin*le stoombaden.

Met de Canadese vrouw is het slecht afgelopen. Zij zat twintig minuten boven kokend water. Dat herhaalde ze de volgende dag.

Daarna liet ze zich opnemen in het ziekenhuis met tweedegraads brandwonden. Een operatie voor de vaginaverzwakking moest ze uitstellen.

Dokter Magali Robert, die het artikel over de Canadese vrouw schreef, zegt dat er betere voorlichting moet komen.

„Ziekenhuizen moeten zich bewust zijn van alternatieve therapieën zodat ze vrouwen kunnen helpen een afgewogen keuze te maken, gebaseerd op genoeg informatie. Zo kan schade worden voorkomen.”

Politie waarschuwt voor levensgevaarlijke sabotage waarbij wielbouten van auto’s losgeschroefd worden

Dronken jongen steelt in string tractor en laat spoor van vernieling achter