in

Vrouw (57) overleden door ongeluk met zweefvliegtuigje bij Arnhem

Door een ongeluk met een zweefvliegtuigje bij Arnhem is zondag een persoon om het leven gekomen. Volgens de politie gaat het om de inzittende van het vliegtuigje, een 57-jarige vrouw uit Alkmaar. De Dienst Luchtvaartpolitie doet onderzoek.

Door nog onbekende oorzaak stortte het vliegtuigje neer en kwam terecht in een boom op de Hooiweg, meldt een woordvoerster van de politie. In de buurt van Arnhem ligt het terrein van het Nationaal Zweefvliegcentrum Terlet. De Onderzoeksraad gaat naar Terlet voor onderzoek.

Lees ook
5 doden bij crash op snelweg in Doornik: Ouders en 3 kinderen komen om

Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat het mis gaat. In september kwam een zweefvliegtuig in de buurt van het zweefvliegcentrum in een boom terecht. De piloot, een 59-jarige man uit Gouda, kon uitstappen en liep afgezien van een paar schrammen geen verwondingen op. In juli vorig jaar kwam een 69-jarige piloot uit Schijndel om het leven. Begin mei van dat jaar vond ook al een ongeval met een zweefvliegtuig plaats bij de start op Terlet. Een 62-jarige piloot uit Leiden raakte gewond. Alle piloten waren op leeftijd.

Voorzitter Francis van Haaff van het Nationaal Zweefvliegcentrum Terlet noemt het een ‘zwarte dag’. ,,Er waren geen verhoogde risico om te vliegen, het is prachtig weer en de wind is niet te hard en stond precies goed voor de landingsbaan. Ik heb geen idee hoe het gebeurd is.’’ De oorzaak wordt zoals gezegd onderzocht en zal pas later bekend worden.

Lees ook
Nicol: ‘Ik zit vol met drugs’

Iedereen kan zweefvliegen
Iedereen met een zweefvliegbrevet kan in principe zweefvliegen. Wel is er een medisch certificaat nodig, een medisch brevet. Een keuringsarts toetst of je medisch geschikt bent om te vliegen. Het brevet is in grote lijnen te vergelijken met een rijbewijs.

De zweefvliegclubs hebben een onderzoeksplicht als een toestel is gecrasht. Nederland telt 3500 tot 4000 zweefvliegers.

Je kunt nu verblijven in ’s werelds eerste anushotel

Gevonden ‘lichaam’ is eigenlijk een sekspop