in

Verpleeghuis weigert ambulance te bellen voor mishandelde Elisabeth (84)

Verpleeghuis Careyn Grootenhoek in Hellevoetsluis is voor de tweede keer in ruim een half jaar in opspraak gekomen vanwege misstanden bij deze instelling. Een 84-jarige bewoonster blijkt onlangs ernstig te zijn mishandeld door een medebewoner, waarbij ze schedelletsel opliep en haar voet brak. De zorginstelling zou onder meer hebben nagelaten om een ambulance te bellen. De familie is woest.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet inmiddels onderzoek naar het incident. De familie van het slachtoffer heeft aangifte gedaan bij de politie, die de zaak ook onderzoekt.

Yvon Melskens uit Spijkenisse was met de auto onderweg naar Italië, toen ze een dag na het incident werd gebeld over de mishandeling van haar moeder. ,,Ik kreeg het verschrikkelijk bericht van mijn dochter, die me huilend vertelde dat mijn moeder zwaar mishandeld was.’’ Melskens keerde meteen terug naar Nederland, waar ze haar bejaarde moeder onder de blauwe plekken aantrof. De familie bracht haar naar het ziekenhuis, waar werd geconstateerd dat ze een bloeding onder de schedel had.

Lees ook
Ernstig zieke boer dreigt hele oogst te verliezen waarna zijn buren in actie komen

Het slachtoffer bleek te zijn aangevallen door een medebewoner met psychische problemen. ,,Diezelfde man had 14 dagen daarvoor ook al iemand anders een gebroken neus geslagen. Hij hoort daar niet thuis! Dan denk ik, wanneer ga je daar iets op ondernemen? Moeten er eerst doden vallen? Als hij haar op haar slaap had geslagen, was ze er nu niet meer. Mijn vader had het personeel twee weken daarvoor nog voor hem gewaarschuwd.’’

Deur
Melskens is niet blij met het handelen van het verpleeghuis, dat eind vorig jaar in het nieuws kwam vanwege vermeende ‘plascontracten’. De familie is boos dat er niet meteen een ambulance werd gebeld en dat de deur van hun moeder niet op slot was.

Met het slachtoffer gaat het inmiddels iets beter. ,,Die blauwe plekken zijn nu wel iets weggetrokken, maar ze is heel angstig geworden. We laten haar daar niet gerust achter’’, vertelt Melskens.

Ze zit nu tijdelijk in een ander gebouw naast de Grootenhoek, maar ook daar zou het niet ideaal zijn. De familie wil het liefst dat ze naar een andere instelling gaat.

Dat gaat morgen gebeuren, vertelt Gert-Jan Waterink van Careyn, die erg met de zaak in zijn maag zit. ,, We vinden het verschrikkelijk wat er is gebeurd, en dat is ook de reden dat we direct na dit ingrijpende incident direct zelf een melding hebben gedaan bij de Inspectie Volksgezondheid (IGZ) De reden is dat we het grondig uitgezocht willen hebben om te kunnen leren en hiermee onze zorg te verbeteren. Er is een onderzoekscommissie samengesteld met onafhankelijke deskundigen die de zaak zullen onderzoeken en met een oordeel komen’’, zegt hij.

Lees ook
Baasje wil 10-jarige corgi in laten slapen om plaats te maken voor nieuwe puppy

Waterink wil, voordat hij met een verdere inhoudelijke reactie komt, de uitkomst van het onderzoek afwachten. ,,We zullen hier uiteraard hier open en transparant over communiceren, ook over onze eventuele tekortkomingen in deze zaak.’’

,Onze eerste zorg is nu dat het goed gaat met de betreffende cliënt en haar familie en ook onze medewerkers. We hebben in goed overleg met de familie een nieuwe woonvoorziening voor de cliënt gevonden en zij gaat op hele korte termijn hier naar toe verhuizen. Ook hebben we maatregelen genomen in de woongroep van het verpleeghuis om de kans op herhaling te voorkomen, en er is extra aandacht voor onze medewerkers die ook geschokt zijn naar aanleiding van de gebeurtenissen.’’

Vrouw (33) gooit pasgeboren baby uit flat

Moeder komt er via Facebook achter dat haar vermiste dochter Alesha (6) dood is