Doodgestoken door haar eigen vader omdat ze verliefd geworden was op een moslim: die piste volgt het Israëlische gerecht in de zaak van Henriette Karra.
Het 17-jarige meisje werd vorige week vermoord gevonden in haar huis in Ramle, ze had verschillende messteken in de nek.
Ook haar moeder en een nonkel werden gearresteerd omdat ze meegewerkt zouden hebben aan het moordcomplot.
Henriette had op de dag van haar dood tegen een familielid gezegd dat ze in naam van de liefde moslima wilde worden. Haar vriend zat op dat moment in de cel, maar zou tegen het einde van de week vrijkomen.
Het meisje wist dat het nieuws van de bekering slecht zou vallen bij haar christelijke familie. Haar ouders hadden haar eerder immers al duidelijk gemaakt dat ze de relatie een schande vonden voor hun familie.
Henriette diende op een gegeven moment zelfs klacht in omdat ze bedreigd en geslagen werd door hen.
“Je snapt niet wat angst is”
De tiener liep thuis weg en stuurde sms’jes naar haar vrienden die niets aan de verbeelding overlieten. “Je gelooft nooit wat ze met me gedaan hebben…
Ze gaan iemand sturen om me te vermoorden. Ze gaan niet stoppen tot ze me gevonden hebben. Je snapt niet wat angst is. Ik denk niet dat ik genoeg kracht zal hebben om uit hun klauwen te blijven.”
Henriette vond twee weken voor haar dood onderdak bij enkele familieleden die ze vertrouwde én de moeder van haar vriend.
Haar ouders kwamen haar echter op het spoor en trachtten haar ervan te overtuigen dat ze naar huis moest komen.
De politie werd erbij gehaald en een hulpverlener raadde haar tevergeefs aan om naar een opvanghuis voor vrouwen te gaan. Twee dagen later zou het meisje vermoord worden.
Vorige zondag werd haar vader Sami officieel beschuldigd van moord. Volgens zijn advocaat is hij echter onschuldig en is er niet genoeg forensisch bewijs om de zaak hard te maken.
Woede en protest
De dood van Henriette leidde tot woede en protest in haar geboortestad. “De school en de buren wisten wat er aan de hand was, maar toch hebben ze niet genoeg gedaan om haar te beschermen”, aldus de voorzitster van Arab Women in the Center (een NGO die zich bekommert om het lot van Arabische vrouwen; nvdr).
“Het erge is dat ze nog alarm geslagen heeft. Een week voor de feiten stond ze effectief in een politiekantoor.”
De moord kadert volgens Samah Salaime in de tendens van steeds toenemend geweld tegen vrouwen. En ja, in Israël zijn Arabische dames dan vaak het eerste slachtoffer.
“De Arabieren in Israël vormen 20 procent van de totale bevolking, maar van de vermoorde vrouwen is de helft Arabisch.”
Eremoord
Sommigen maken dan ook snel de vergelijking met eremoorden, maar zo ver wil Salaime het niet drijven. “In veel gevallen is er sprake van huiselijk geweld of drugshandel.
Heel wat van de moorden gebeuren in Ramle en Lod, plekken waar armoede en illegale wapenhandel hoogtij vieren.” Ook de vader van Henriette was overigens eerder al betrokken geraakt in drugszaken.
“Toen bekend werd dat Henriette vermoord was, dachten sommige inwoners nog dat haar vriend het wel gedaan zou hebben”, besluit Salaime.
“Niemand kon geloven dat een familie die zo nauw betrokken is met de kerkgemeenschap er iets mee te maken kon hebben. Normaal lossen ze hun problemen hier altijd zelf op, zonder hulp te zoeken.”