in

Twee doden en twee gewonden bij steekpartij psychiatrische kliniek in Balkbrug

BALKBRUG – Bij een steekpartij in de psychiatrische kliniek Veldzicht in Balkbrug is zaterdag een werkneemster doodgestoken en zijn twee collega’s van haar gewond geraakt. De dader heeft zichzelf ook van het leven beroofd.

Dat melden meerdere interne en externe bronnen van De Telegraaf en wordt bevestigd door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). De steker die volgens de bronnen door het lint ging, heeft ook brand gesticht in de kliniek, die formeel het Centrum voor Transculturele Psychiatrie (CTP) Veldzicht heet. De sprinklers hebben die brand weten te blussen.

Volgens bronnen gaat het om een vrouwelijke werkneemster die kinderen heeft. Uit privacy-oogpunt wil een woordvoerster van de DJI daar niets over zeggen. De dader zou zichzelf uiteindelijk om het leven hebben gebracht door zijn keel door te snijden, melden meerdere bronnen eveneens. De zegsvrouw van de DJI wil ook dit vooralsnog niet bevestigen, omwille van privacy. „Het was heel ernstig”, zegt een interne bron, die anoniem wil blijven. „Het personeel bij Veldzicht is echt ontredderd.” Er wordt gesproken van een ’slagveld’. Het personeel en de patiënten van het CTP Veldzicht ontvangen nazorg, meldt de DJI.

Lees ook
Vermiste Hebe en Sanne niet gevonden na zoektocht langs A59 bij Waalwijk

’Geschokt en verslagen’
Wouter Boogaard, divisiedirecteur Forensische Zorg en Justitiële Jeugdinrichtingen van de DJI, reageert op de steekpartij: „Wij zijn geschokt en verslagen door deze trieste gebeurtenis. Onze gedachten zijn bij de nabestaanden en familie van de betrokken collega’s en de patiënt, en bij het personeel en de patiënten van het CTP Veldzicht.”

Wat de oorzaak van de steekpartij is, is nog onbekend. In de kliniek verblijven gedetineerden met een psychiatrische achtergrond. Het CTP Veldzicht in Balkbrug, net over de grens in Overijssel, is jaren geleden veranderd van een tbs-kliniek in een centrum dat gespecialiseerd is in de behandeling van vreemdelingen met zware psychische problemen die om die reden niet meer in het detentiecentrum van Schiphol – waar onder meer uitgeprocedeerde vreemdelingen zitten – kunnen worden opgevangen.

Lees ook
Moeder van omgebrachte Gino (9) dood aangetroffen in haar huis

Steekincidenten
De voorbije jaren zijn er al meerdere ernstige steekincidenten geweest in de kliniek. Zo had in augustus 2020 ook al een steekpartij plaats. Op 13 november 2019 stak een gedetineerde twee medewerkers neer met een zelf gefabriceerd scherp voorwerp. In 2017 raakte een medewerkster zwaargewond toen een patiënt een kan kokend water over haar heen gooide. Een vrouw die haar te hulp schoot, raakte eveneens gewond. Langer geleden, in 2009, gooide een vrouwelijke tbs’er op afdeling West 8 een pan met kokend bakvet over de armen van een werkneemster.

Jongen (23) verdrinkt na achtervolging door onbekenden

Man (80) mishandeld in zijn huis, zoekt bloedend hulp bij de buren