Sandy Doorson (29) gilde het uit van de pijn toen haar warmwaterkruik begin deze maand op haar benen ontplofte. Ze liep enorme brandwonden op en het is maar de vraag of ze volledig zal genezen. En Sandy is niet de enige, vertelt de Brandwonden Stichting aan RTL Nieuws. Zij zien een toename in het aantal patiënten na het gebruiken van de kruik.
Sandy Doorson (29) gilde het uit van de pijn toen haar warmwaterkruik begin deze maand op haar benen ontplofte. Ze liep enorme brandwonden op en het is maar de vraag of ze volledig zal genezen. En Sandy is niet de enige, vertelt de Brandwonden Stichting aan RTL Nieuws. Zij zien een toename in het aantal patiënten na het gebruiken van de kruik.
“Ik kom net uit het ziekenhuis”, vertelt Sandy Doorson uit Almere vandaag aan RTL Nieuws. “De wond ziet er goed uit, maar mogelijk heb ik toch derdegraads brandwonden waaraan ik nog geopereerd moet worden. Het is afwachten.”
Sandy lag begin deze maand op de bank bij haar moeder toen het helemaal fout ging. Het was koud, dus ze vroeg om een warme kruik, zoals ze wel vaker deed. Haar moeder zette de waterkoker aan, de kruik werd gevuld en Sandy legde hem tegen haar koude benen aan. Haar hondje Rihanna lag aan de andere kant, zo konden ze even lekker samen opwarmen.
Opeens een grote klap
“Ik voelde opeens iets heets en voor ik het wist hoorde ik een grote klap: ‘BAF’. Het water spoot de lucht in, precies op mij en mijn hondje. We gilden daarna zo hard als we konden.”
Sandy gooide haar hondje snel van haar af, maar het was al te laat: ze zag gelijk dat Rihanna verbrand was. Daarna begon ze zelf de pijn te voelen, steeds heftiger en heftiger. “Wauw, het deed zo verschrikkelijk veel pijn. Ik heb zo hard gehuild, ik was bang en wist niet wat te doen.”
Ze besloot gelijk naar de spoedeisende hulp te gaan, waar ze 20 minuten lang onder een lauwe douche werd gezet. Op haar benen en bil had ze tweedegraads brandwonden, alle blaren moesten worden verwijderd en Sandy werd volledig ingepakt met verband. “Ik heb een week niet kunnen lopen, niet op mijn benen kunnen staan en de pijn die ik voelde was onverdraaglijk. Gelukkig kreeg ik morfine en andere pijnstillers, maar het brandde zo erg, alsof ik in de fik stond.”
Dat een kruik haar zo veel ellende kon opleveren, had ze nooit gedacht. Maar de Brandwonden Stichting ziet steeds vaker patiënten zoals Sandy. Waar er in 2018 nog 12 dergelijke slachtoffers waren, en in 2021 16, waren dat er vorig jaar al 23.
Mogelijk vaker een kruik door energiecrisis
Het is gissen waar die stijging vandaan komt, maar in het Verenigd Koninkrijk wordt eenzelfde toename gezien. Daar denken experts, zo schrijven meerdere Britse media, dat de energiecrisis een oorzaak zou kunnen zijn.
“Dat zou ook hier een reden kunnen zijn”, stelt Martin Baartmans. Hij is kinderarts in het Maasstad Ziekenhuis en ondersteunt de brandwondenartsen wanneer er patiënten worden opgenomen in het Brandwondencentrum. “Mensen zetten thuis de kachel lager, en kiezen voor andere manieren om zichzelf warm te houden, zoals de kruik.”
En dat die kruik gevaarlijk kan zijn, weten veel mensen niet, hoort Baartmans zelf van patiënten die hij behandelt. “We zien dat kruiken worden gebruikt die kapot zijn, zonder dat mensen dat weten. Als mensen daar dan heet water in doen, net zo heet als een kopje thee – 70 graden – bijvoorbeeld, heb je maar 1 seconde nodig om een brandwond op te lopen als dat water op je lichaam komt.”
‘Zenuwen komen bloot te liggen’
“En brandwonden door heet water doen vreselijk veel pijn”, benadrukt Baartmans. “Er liggen allemaal zenuwen in je huid, daarom kun je goed voelen bijvoorbeeld. Bij dergelijke brandwonden komen die bloot te liggen, wat ontzettend gevoelig is.”
Dat was bij Sandy ook het geval. Gelukkig is ze nu aan de betere hand, en helen de wonden goed. Toch is het de vraag of ze volledig zal herstellen. “Het zal in ieder geval voor altijd gevoelig blijven”, vertelt ze. Hondje Rihanna herstelt gelukkig ook goed, al moet ook zij nog iedere week naar de dierenarts. Sandy weet wel: ze zal nooit meer een kruik gebruiken. “En al mijn vrienden ook niet, daar zijn we nu wel mee gestopt. Dan maar extra dikke sokken aan en een extra deken op de bank.”
Zo rigoureus stoppen met het gebruiken van de kruik is volgens Baartmans niet nodig, maar hij waarschuwt wel: “We denken allemaal: bij mij gebeurt dat niet, ik gebruik die kruik al jaren en dat gaat altijd goed. Maar een kruik kan slijten, kapotgaan en kan gaan lekken of ontploffen. Je moet hem altijd controleren en vooral het besef hebben dat een kruik poreus kan worden.”