in

Nederlandse pedo-filmer (72) gaf ouders geld in ruil voor logeerpartijtjes

Een man uit Nederland is over een langere periode betrokken geweest bij een pedo-bende waarvan de leden de wereld rondreisden om kwetsbare kinderen seksueel te misbruiken. De man maakte als amateurfilmer zeker tien jaar lang beelden van het misbruik door zijn handlangers en verspreidde die onder andere leden van het netwerk, zo maakt de Britse National Crime Agency (NCA) vrijdag bekend.

Het gaat om een 72-jarige man uit Nijmegen die twee jaar geleden in Rotterdam is veroordeeld voor tien jaar cel en tbs. Hij had – naast het filmen van zijn handlangers – ook zélf meerdere jongens seksueel misbruikt in verschillende landen, waaronder Vietnam, Sri Lanka, Oekraïne, Moldavië en India.

De Nijmegenaar gaf kinderen geld, cadeautjes of maakte uitstapjes met ze om zo hun vertrouwen te winnen. Regelmatig zorgde de Nijmegenaar ervoor dat de familie van zo’n jongetje financieel afhankelijk van hem werd. Hij leende hen geld en logeerde in ruil daarvoor bij hen.

Tegenover de rechter vertelde hij dat het misbruik niet schadelijk zou zijn geweest voor de kinderen. Mede daarom werd hem tbs opgelegd. ‘Hij praat zijn eigen gedrag goed onder het mom van culturele verschillen en legt de verantwoordelijkheid voor eventuele schade bij de slachtoffers neer bij de omgeving van het slachtoffer’, oordeelde de rechter in het vonnis.

Jarenlang onderbelicht
Zijn connectie met andere pedofielen bleef jarenlang onderbelicht, tot nu. De NCA onthult dat de Nederlander een belangrijke rol speelde in een netwerk waar onder andere ook Britse pedofielen toe behoorden. Zo zijn twee oudere mannen uit Engeland – die inmiddels al vastzitten voor andere ernstige vergrijpen – deze week veroordeeld voor gevangenisstraffen vanwege hun betrokkenheid bij het rondreizende netwerk.

Het gaat om Christopher Behn en John Thorogood uit Londen. Zij reisden jarenlang naar diverse landen in Azië en Afrika om daar het vertrouwen van kwetsbare jonge jongens te winnen met als uiteindelijke doel die kinderen seksueel te misbruiken.

Lees ook
Jongeman (26) in de cel voor verkrachting van bejaarde buurvrouw (87): "Seks, ja. Maar met wederzijdse toestemming”

De Britse inlichtingendiensten kregen, mede dankzij de Nederlandse politie, het netwerk in het vizier en gingen op onderzoek uit. Ze kwamen erachter dat Behn tussen 2008 en 2018 zeker 23 keer misbruik pleegde. Via zijn reisgegevens werd duidelijk dat de man sinds 2006 zo’n achttien keer Vietnam heeft bezocht. Ook ging hij samen met de Nederlander naar onder meer Thailand, Laos, Cambodja, India en Myanmar. Daar presenteerden de pedofielen zich als een soort vader voor de kinderen, die vaak in armoede leefden.

Schokkende details
Het lukte het gezelschap om het vertrouwen van de kinderen te winnen en daar vervolgens misbruik van te maken. De politie kreeg in het onderzoek een dagboek in handen, waarin Behn en de Nederlandse cameraman hele grafische en schokkende details van het misbruik omschreven. De details kwamen overeen met wat op de beelden te zien was.

De NCA onderschepte later ook geheime gesprekken die de Brit voerde met andere daders via versleutelde e-mails. Daarin bespraken de pedofielen de kinderen die ze hadden ontmoet en misbruikt, de betalingen aan de slachtoffers en hun families en over mogelijke scenario’s waardoor ze ontmaskerd konden worden door de politie.

‘Duister karakter’
Over de identiteit van de Nederlandse man is door de NCA niets bekendgemaakt. Inmiddels is duidelijk dat het om een 72-jarige Nijmegenaar gaat die al is veroordeeld en achter slot en grendel zit. De man werd eerder een keer vrijgesproken wegens bezit van beeldmateriaal van kindermisbruik. Die kwestie leidde wel tot ontslag door zijn werkgever. Van de ontslagvergoeding ging de man op reis en ging hij verder met zijn gruwelpraktijken. ‘Zijn ogenschijnlijk rustige vermaak op het internet heeft een heel duister karakter’, stelde de officier van justitie destijds. ‘Zijn vrienden zijn stuk voor stuk veroordeelde kindermisbruikers.’

De 68-jarige Behn werd vrijdag door de Britse rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van elf jaar wegens het seksueel misbruiken van jonge jongens in Vietnam gedurende een periode van tien jaar. Hij werd eerder in 2020 door de NCA gearresteerd en zat al een gevangenisstraf van negen jaar uit, nadat hij schuldig werd bevonden voor het misbruiken van elf kinderen tijdens een reis naar Myanmar in 2016.

Lees ook
Man die met kind wil afspreken op YouTube gezet: pedojager Eren krijgt celstraf

200.000 foto’s en video’s
Naast Behn verdwijnt ook een andere Brit voor jaren in de cel: John Thorogood, een zedendelinquent die al eerder is veroordeeld voor het bezit van kinderporno. Rechercheurs identificeerden hem aan de hand van beeldmateriaal van de Nederlandse cameraman. Daarop valt te zien dat de inmiddels 75-jarige Thorodood jonge jongens seksueel misbruikte in Marokko. Dat zou in 2012 zijn gebeurd. Forensisch rechercheurs doorzochten zijn telefoon en computer en vonden meer dan 200.000 foto’s en video’s waarop jonge kinderen te zien zijn. Sommige foto’s waren gemaakt door Thorogood en toonden baby’s van ongeveer een jaar oud.

Deze zomer werd Thorogood al schuldig bevonden voor in totaal zeven ernstige delicten, waaronder ontucht met een 15-jarige jongen en een jongen tussen de 10 en 12 jaar oud. De Brit krijgt volgende week zijn straf te horen. Vermoedelijk verdwijnt hij net als zijn Britse handlanger voor jaren in de gevangenis. De NCA heeft verder nog eens vier vermeende pedofielen geïdentificeerd die in Groot-Brittannië gevestigd zijn en vermoedelijk banden hebben met het netwerk. Het is niet duidelijk of zij zijn gearresteerd.

Trots op Nederlandse politie
Er lopen nog onderzoeken in andere landen in Europa. ,,De omvang, samenwerking en inzet van dit internationale netwerk voor seksueel kindermisbruik is ongekend”, zegt Phil Eccles van de NCA. ,,Het is duidelijk dat er veel planning is gestoken in elke reis die de groep ruim tien jaar heeft gemaakt, en die allemaal draaiden om het misbruiken van kwetsbare kinderen.”

De NCA roemt in een verklaring de inzet van de Nederlandse politie. ,,Het beschermen van kinderen is een prioriteit voor de NCA en internationale grenzen vormen voor ons geen barrière.”

Gijzeling op luchthaven Hamburg na 18 uur afgelopen: gijzelnemer opgepakt, kindje (4) ongedeerd

Ronnie en Donnie delen één anus, maar één is homoseksueel en de ander niet!