in

‘Naar huis gestuurd met pijnstillers’: Dylan (9) sterft

De ouders van de 9-jarige Dylan Cope brachten hun zoon eind vorig jaar naar de spoedafdeling van het Grange-ziekenhuis in Cwmbran in Wales. Hoewel Dylan aan hevige buikkrampen leed, zeiden de artsen dat het met een paar pijnstillers wel over zou gaan. Een week later overleed het kind als gevolg van een septische shock en orgaanfalen.

De 9-jarige Dylan Cope had al een tijdje last van felle buikkrampen. Zijn huisarts vermoedde dat het om een blindedarmontsteking ging en verwees de jongen door naar de spoedafdeling van het ziekenhuis. Maar daar beweerden de artsen dat Dylan “gewoon een griepje had” en stuurden hem naar huis.

Lees ook
Vrouw opgenomen in ziekenhuis omdat ze te lang scheten inhield bij haar partner

Drie dagen later was Dylan er nog even slecht aan toe. Zijn ouders gingen opnieuw naar de spoeddienst van het Grange-ziekenhuis, waar het medisch personeel besloot om hem met een ziekenwagen naar het universitair ziekenhuis van Wales te brengen. Daar stelden artsen een gesprongen appendix en sepsis – een hevige reactie van het lichaam op een zware infectie – vast. Hoewel Dylan nog medische hulp kreeg, was zijn infectie al te ver gevorderd. Vier dagen na zijn opname, op 14 december, overleed de jongen door een septische shock en orgaanfalen.

‘Positieve grieptest’
Ondertussen loopt er een onderzoek naar het incident. Dylans ouders hopen vooral te achterhalen wie van het medisch personeel betrokken was bij de beslissing om hun zoon die eerste avond naar huis te sturen. Een verpleegkundige van het Grange-ziekenhuis zou alvast verklaard hebben dat hij de opdracht had gekregen om Dylan uit het ziekenhuis te ontslaan nadat het kind zogezegd ‘positief had getest op griep’.

Lees ook
4-jarig jongetje overlijdt nadat betonnen pilaar tijdens het spelen op hem valt – rust zacht

Uit andere verklaringen zou bovendien blijken dat het die avond heel druk was op de spoedafdeling. ,,Meer dan negentig kinderen waren aan het wachten en het ziekenhuis kampt sowieso al met een personeelstekort”, klinkt het. Mogelijk droeg dus ook de drukte bij tot de gebrekkige hulpverlening.

Het is niet de eerste keer dat een patiënt in het Verenigd Koninkrijk overlijdt door toedoen van het ziekenhuispersoneel. Zo stierf de 2-jarige Hailey Thompson in december 2022 nadat artsen de ouders van de peuter, die zich grieperig voelde en moeilijk kon ademen, naar huis hadden gestuurd omdat het te druk was in het ziekenhuis. In maart overleed ook de twee maanden oude baby Nailah Ally nadat dokters van het East Surrey-ziekenhuis de ernstige darmaandoening waaraan de baby leed met een melkallergie hadden verward.

Vluchtende inbreker rent tegen boom, knock-out aangetroffen

Moeder Brittany brengt jonge kindjes om het leven om ze ‘naar de hemel te sturen