in

Man verklaart bij politie waarom hij vliegtuigdeur opende: Scheet stonk enorm

De beelden gingen afgelopen week de hele wereld over: een man opende op een binnenlandse vlucht in Zuid-Korea een nooddeur. Dat gebeurde tijdens de landing op ruim 200 meter hoogte. Na een verklaring bij de politie is nu bekend waarom hij dat deed.

De man opende de vliegtuigdeur toen het bezig was aan de landing in de stad Daegu in Zuid-Korea. Omdat het vliegtuig nog op flinke hoogte was, raasde de wind met een enorme kracht door het vliegtuig. De tweehonderd inzittenden van het vliegtuig waren doodsbang, vertelden ze later.

Lees ook
Tientallen meldingen per dag over opgezette lymfeklieren na boosterprik

Gelukkig kon het vliegtuig veilig aan de grond komen en raakte niemand gewond. Wel waren negen passagiers zo in paniek, dat ze met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis werden gebracht.

‘Veel stress door ontslag’
De politie kon de man direct arresteren, waarna hij uitgebreid verhoord werd. Persbureau Yonhap schrijft nu dat de man verklaarde dat zijn aan boord een scheet had gelaten. Hij voelde zich benauwd, had lucht nodig en wilde zo snel mogelijk uitstappen.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Luchtvaart zegt in een verklaring dat de man officieel wordt verdacht van het schenden van de luchtvaartwet. Daarin staat dat een persoon die de wet overtreedt, kan worden vervolgd voor maximaal 10 jaar gevangenisstraf.

Lees ook
Mensen denken dat de vrouw zijn persoonlijke assistent is – als ze hun echte relatie ontdekken, wordt iedereen gek

Daarnaast wordt nog onderzocht of het vliegtuig een mankement had. Want volgens onder meer de Amerikaanse luchtvaartexpert Geoffrey Thomas is het ’technisch gezien niet mogelijk om de deuren tijdens een vlucht te openen’, zei hij tegen nieuwszender CNN. “Maar op de een of andere manier is het toch gebeurd.”

‘Bizar’
Volgens hem zouden de windsnelheden in het vliegtuig zijn opgelopen tot 276 kilometer per uur. “Het is een bizar incident.”

Vliegtuigmaatschappij Asiana Airlines vertelde CNN daarover dat het inderdaad ‘onmogelijk is om de deur hoog in de lucht te openen’. “Maar als de hoogte laag is en de landing nadert, kan de deur wel worden geopend.”

Melissa (26) wacht al 10 jaar op een beurt van haar vriend: ”Altijd dezelfde excuses”

Chantal Janzen staat al een maand droog