in

Verkrachter uit Almelo vermoord na verkrachting

De verdachte van de zogenoemde Almelose ‘Parkmoord’ zegt seksueel te zijn misbruikt door slachtoffer Rene. Volgens de verdachte, bijgenaamd Visco, had het latere slachtoffer hem misbruikt onder invloed van drugs. “Ik voelde me vies en was kwaad.” Justitie gaat uit van een moordplan en eist vijftien jaar cel en een tbs-behandeling.

Na een avond vol drank en drugs raakte Visco naar eigen zeggen van de wereld. Hij zegt dat hij dacht dat Rene hem speed had voorgeschoteld, “maar het rook en smaakte anders.” Toen hij weer bijkwam, zat zijn broek half over de billen en lag hij op zijn buik. Visco zegt dat hij Rene vervolgens uit de badkamer zag komen.

Verkracht
“Ik wist dat er iets niet in de haak was. Later concludeerde ik dat hij mij verkracht had.” Hij heeft vervolgens het latere slachtoffer, Rene, zijn huis uitgestuurd. Naar een vriend stuurt hij het bericht: ‘Ik had hem bijna geprikt, maar er kwam iemand aan’.

De volgende dagen is Visco gefrustreerd. Aan allerlei omstanders laat hij weten dat Rene een viespeuk is die hem heeft gedrogeerd. Ook zegt hij hem neer te gaan steken.

Viespeuk doodmaken
Een aantal dagen later, morgen een jaar geleden, spreekt hij af met Rene in het Schelfhorstpark. “Om één en ander uit te spreken.” Kort voor de ontmoeting zegt hij volgens twee vissende jongens: “Ik ga zo een viespeuk doodmaken.” Hij zou daarbij een stilettomes hebben getoond.

Lees ook
Alex werd jarenlang uitgehongerd en mishandeld door zijn vriendin en deelt zijn verhaal in aangrijpende docu

Als Rene rond kwart voor tien naast Visco plaatsneemt op een bankje bij de jeu des boulesbaan, gaat het al snel mis. “Hij legde een arm om mijn schouders en legde een hand op mijn been. Hij bevestigde dat hij seks met me had gehad. Volgens hem met mijn instemming. Toen werd ik boos.”

30 verwondingen
Visco is gaan staan en maakte de man uit voor pedo en viespeuk. “Toen Rene ook ging staan, pakte hij me bij mijn kraag”, zegt Visco. “Ik kon mezelf niet los worstelen en toen heb ik hem gestoken.” Volgens Visco bleef Rene aan hem vastklampen. “Toen heb ik hem nog vaker gestoken.”
In totaal had Rene bijna dertig verwondingen, zes steekletsels waren fataal. Na de steekpartij is Visco ervandoor gegaan. Tegen de vissende jongens zei hij nog: “Ga naar huis en mondje dicht!” Onderweg heeft hij de telefoon van het slachtoffer weggegooid in de vijver.

Kleding in de fik
Bij een vriend heeft hij zijn kleding verbrand en later het mes in een kanaal gegooid. Tegen zijn zus en vader zegt hij verderop in die nacht dat hij iemand heeft neergestoken. “Ik wist dat de politie me zou vinden.” Zijn zus belt de politie en de volgende ochtend wordt Visco opgepakt.

Andere geweldsdelicten
Visco is een bekende van de politie. Hij werd de afgelopen jaren meermaals voor gewelddadige delicten veroordeeld. Ruim een jaar geleden werd hij nog verdacht van mishandeling.
Hij is voor psychisch onderzoek opgenomen geweest in het Pieter Baan Centrum. Psychisch deskundigen hebben persoonlijkheids- en verslavingsproblematiek geconstateerd. Daardoor is hij volgens hen voor de dodelijke steekpartij minder verantwoordelijk te houden. Ze adviseren een tbs-behandeling.

Monster
De nabestaanden van Rene noemen Visco een ‘monster’. “Hij heeft van tevoren gezegd dat hij iemand ging vermoorden en heeft een mes meegenomen naar de afspraak. En nu zit de verdachte onaangedaan in de rechtszaal en kan zeggen hij wat ‘ie wil.”
Volgens de nabestaanden is er maar één straf passend: “Levenslang, dat hebben wij ook.”

Lees ook
Gorilla met gebrek aan pigment doet mensen wereldwijd versteld staan

Psychotisch waanidee
Justitie heeft geen bewijzen gevonden dat de Visco seksueel is misbruikt door Rene. “Dat verhaal komt compleet uit de koker van verdachte. Hij heeft er geen aangifte van gedaan, waardoor niet tijdig sporeonderzoek kon worden uitgevoerd.” Mogelijk is het een psychotisch waanidee van verdachte, stelt het OM. “Hij was er zelf van overtuigd en kon het bloed van Rene wel drinken. Hij móest dood.”

Justitie denkt dat Visco een moordplan heeft beraamd, omdat hij dagenlang aan verschillende personen heeft gemeld dat hij iemand ging neersteken. “En op de fatale avond heeft hij zelf contact gezocht met het slachtoffer.” Justitie wijst ook op de verklaring van de vissende jongens. “Hij vertelde hen dat ‘ie een vieze man ging doodmaken.”

Na de steekpartij heeft Visco zijn kleding in de fik gezet en tegen een vriend gezegd: “Ik heb hem te pakken gehad.” De telefoon en het moordwapen zijn weggegooid om geen sporen na te laten. Tegen psychisch deskundigen heeft hij gezegd: “Ik zou zo weer hetzelfde doen, ik voel me kk-vies.” Hij heeft volgens het OM geen spijt of berouw getoond.

Strafeis
Justitie houdt rekening met de psychische toestand van de verdachte. “Er is sprake van een antisociale persoonlijkheidsstoornis, in combinatie met borderline en narcistische kenmerken.” De openbaar aanklager wil dat Visco 15 jaar de cel ingaat en een tbs- behandeling ondergaat.
De rechtbank denkt enkele weken na over de zaak en velt dan een vonnis.

Opgebiecht: ‘Ik heb seks gehad met mijn oom’

Vrouw laat voor het eerst ooit een scheet in het bijzijn van haar partner en krijgt daarvoor een taart