in

Kirsty raakt elke keer verlamd wanneer ze een aantrekkelijk persoon ziet

Loeren, gluren of even je hoofd omdraaien om dat prachtexemplaar beter te bekijken. Dit zit er helaas niet in voor de Britse Kirsty Brown.

Door haar ziekte raakt ze namelijk elke keer verlamd zodra ze iemand ziet die ze aantrekkelijk vindt.

Kataplexie
Kirsty Brown (32) leidt aan de ziekte kataplexie. Hierbij kan een sterke emotie een plotselinge spierverlamming veroorzaken.

Naast een sterke emotie, kan kataplexie ook ontstaan door woede, gelach, angst en harde geluiden. Het wordt veel geassocieerd met een slaapstoornis en narcolepsie.

Lees ook
Opnieuw Nederlandse coureur overleden: Joey den Besten (30) komt om bij crash in Finland

Knappe koppen
Kirsty krijgt een aanval wanneer ze een knappe verschijning tegenkomt. Hierdoor kan ze niet naar buiten, tenzij ze de hele tijd naar beneden kijkt.

Tijdens een aanval raken haar benen tijdelijk verlamd. Haar bovenlichaam blijft wel sterk. Wanneer Kirsty thuisblijft, heeft ze ongeveer vijf aanvallen per dag.

Op een slechte dag kan dit uitlopen tot vijftig aanvallen per dag. “Als ik moe ben, heb ik meer aanvallen dan normaal”, legt Kirsty uit.

‘Heel gênant’
En dit kan soms voor ongemakkelijke situaties zorgen. “Het is heel gênant. Ik was een keer aan het winkelen en ik zag iemand die er goed uitzag.

En mijn benen gingen gewoon weg. Ik moest mij vastklampen aan mijn neef voor steun”, zegt Kirsty tegen Metro UK.

Lees ook
“Mijn vrouw wil drie keer seks per nacht, maar ik kan haar tempo niet volgen” Wat nu?

Zussen
Haar omgeving maken soms ‘misbruik’ van haar ziekte, door haar aan het lachen te maken. “Mijn zussen zijn de grappigste mensen die er bestaan. Wanneer ze weten dat ik mijzelf niet kan bezeren, maken ze expres een grap”, zegt Kirsty.

Obstakels
Volgens Kirsty zorgt de ziekte wel voor veel obstakels. Zo voedt ze haar twee kinderen in haar eentje op en kan ze niet alles met ze doen. Ook bij het zoeken van werk is het lastig.

Ze moet namelijk elke keer uitleggen dat ze soms kan flauwvallen. Op dit moment is ze opzoek naar een huis zonder trap of met een traplift. Wanneer ze bovenaan de trap staat, kan ze namelijk ook verlamd raken.

Vrouw krijgt levenslang nadat papegaai haar verlinkt

Levende rat in wc-pot Den Haag probeert geslachtsdeel vrouw te bijten