in

Jongetje (2) overleden na ongeluk motorcrossbaan: ‘We zijn enorm aangeslagen’

Het overlijden van een 2-jarig jongetje bij een ongeluk op de motorcrossbaan in het Groningse Marum heeft grote impact. ‘We zijn enorm aangeslagen.’

Het is vandaag stil op de motorcrossbaan. Het circuit is gesloten nadat gisteren een 2-jarige toeschouwer uit de Friese gemeente Tytsjerksteradiel zo ernstig gewond raakte dat hij kort daarop in het ziekenhuis overleed. ,,Je probeert altijd zo veilig mogelijk te crossen op de club. Dit heeft grote impact”, zegt voorzitter Henk Hulshoff een dag later.

Het ongeluk gebeurde toen een 19-jarige motorcoureur bij een sprong naast de baan belandde en bovenop een 35-jarige vader en zijn zoon terecht kwam. ,,We hebben een tunneltje onder een springschans door. De motor raakte van de baan, precies toen de vader en zoon uit de tunnel kwamen”, vertelt Hulshoff. Het jongetje ving de grootste klap op.

De moeder van de 2-jarige Stefan laat via een bericht op Facebook weten dat haar mannetje na het ongeval niet meer bij bewustzijn is geweest. ‘Wat gister een leuk uitje samen moest worden is uitgelopen in een ramp’, schrijft ze. Hij overleed aan het einde van de middag in haar armen. De vader heeft zijn been gebroken.

Lees ook
Bevriende spierbundels delen dezelfde vriendin (foto’s) - "Ze is heel lenig in bed"

Dol op crossen
Stefan was volgens zijn familie dol op crossen. ‘Hij kon ook niet wachten om naar de crossbaan toe te gaan.’ Bij de motorcrossclub waren de twee niet bekend. Hulshoff: ,,Iedereen kan gewoon naar het crossen komen kijken. Ze waren toeschouwers.”

Volgens de voorzitter had niemand kunnen bedenken dat het langs het circuit zo mis kon gaan. ,,We voldoen aan alle normen en hebben veiligheid hoog in het vaandel staan. Maar natuurlijk gaan we wel kijken of er iets moet worden aangepast, bovenop alle veiligheidsregels die nu al gelden.”

‘Dag met zwarte rand’
Locoburgemeester Bé Schollema van de gemeente Westerkwartier spreekt van een ‘dag met een zwarte rand’. ,,Een prachtige dag is geëindigd in een tragedie. Dit noodlottige ongeluk heeft een enorme impact op alle betrokkenen. Ons medeleven gaat in de eerste plaats uit naar de familie van het jongetje en zijn vader die zwaargewond is geraakt. Wij wensen hen heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd. Daarnaast is de verslagenheid onder de leden van Motorclub Marum groot, evenals onder de bezoekers. Wij staan in nauw contact met de club om er voor hen te zijn.”

Lees ook
Vacature: Professionele pizzaproever gezocht

De politie doet onderzoek en zegt geen mededelingen te kunnen doen over de toedracht van het ongeval. De familie van het jongetje wil graag in contact komen met de motorcrosser. ‘Want deze jongen is ook in een nachtmerrie gekomen en we verwijten hem helemaal niks.’ De verwondingen van de 19-jarige motorcrosser uit de gemeente De Fryske Marren vielen volgens voorzitter Hulshoff mee. ,,Maar het ongeluk heeft uiteraard ook grote impact op hem.”

Leden van de motorcrossclub komen morgen bij elkaar om over het ongeval te praten. Het crossseizoen loopt op 1 november af. De club blijft mogelijk de rest van de week dicht. ,,Uit respect voor de familie”, zegt Hulshoff. Want de kleine Stefan wordt nu al vreselijk gemist, schrijft zijn moeder. ‘Lieve Stefan de crossfan, de allemansvriend, de draak, de woesteling, maar het ooh zo zorgzame en lieve broertje van Marrit. We gaan je zo enorm missen, we houden van jou grote vent.’

Amber Alert voor Jayden (11), voor het laatst gezien in Den Haag

Vier lichamen uit de Lek gehaald; vader, moeder en twee dochters