in

Iris gebruikt geen tampon of maandverband: ‘Ik giet het bloed ook bij de planten’

Geen maandverband of tampon tijdens de menstruatie, maar er bewust voor kiezen om het bloed gewoon te laten lopen.

‘Free bleeding’ is een nieuwe beweging waar ook Nederlandse vrouwen aan meedoen. Iris Verstappen is één van de mensen die er voor kiezen om ‘natuurlijk te menstrueren.’

Waarschuwing: onderstaand artikel kan mogelijk als schokkend worden ervaren
​Free bleeding is een feministische beweging waarbij vrouwen hun bloed niet opvangen als ze ongesteld zijn.

Soms willen ze hiermee het taboe rondom ongesteldheid doorbreken, maar volgens Paula Kragten van Period Magazine, zijn er verschillende redenen om aan free bleeding te doen.

“Sommige vrouwen willen een statement maken als kunstenaar, anderen proberen door het bloed in contact komen met hun oervrouw”, zegt ze tegen Editie NL.

Toch denkt Kragten niet dat de beweging groot zal worden in Nederland: “De eerste reactie die we hier hebben is dat het vies is.

We zijn bang voor menstruatiebloed, omdat eeuwen geleden is bedacht dat vrouwen onrein zijn als ze ongesteld zijn. Dat idee zit nog steeds in onze cultuur.”

Lees ook
Jongen eet hondenpoep voor wiet

Onvergetelijke ervaring
Iemand die in ons land aan free bleeding doet is Iris Verstappen. Het is haar missie om zichtbaarheid te creëren rondom menstruatie.

“Ik zie te veel jonge vrouwen die zich verloren voelen in hun lichaam. Terwijl het juist een natuurlijk fenomeen is, menstrueren”, zegt ze tegen Editie NL. ​

Door het natuurlijk menstrueren is Iris dichter bij zichzelf komen te staan. “Ik ervaar hoe mijn lijf op haar natuurlijke beloop gaat.”

Tijdens het free bleeden heeft ze dan ook onvergetelijke ervaringen meegemaakt: “Ik was op Menorca en zat gehurkt op de grond, ongesteld te zijn recht boven de aarde. Dat was een prachtig moment.”

Iris vindt dan ook dat de menstruatie iets is waar je de tijd voor moet nemen, daarom werkt ze de eerste twee dagen van de menstruatie niet.

“Het is een teken van je lichaam dat je rustiger aan moet doen en daar luister ik naar. Ik bloed die eerste twee dagen vrij.”

Menstruatiebloed op het gezicht
​En daar blijft het niet bij voor Iris. Ze gebruikt haar menstruatiebloed ook als kunstmest. “Thuis giet ik het bij de planten. Ik heb gemerkt dat ze planten daardoor veel beter, sneller en gezonder groeien.”

Lees ook
Iris (80) zegt dat toyboy liefje Mo (35) niet uit is op haar geld

​​Ondanks dat ze zich geen activiste noemt, liet Iris ook foto’s maken waarop ze poseert met menstruatiebloed op haar gezicht en lichaam.

“Daarop kreeg ik heel veel reacties. De één prees me de hemel in, de ander vond het verschrikkelijk vies. Ik wil niet provoceren, maar mensen bewust maken.”

Schimmelinfectie
​Huisarts Job Nievaart vindt het free bleeden een absurde trend en waarschuwt voor de risico’s: “Je kunt schimmelinfecties oplopen, omdat het bloed gewoon langs je benen loopt”, zegt hij tegen Editie NL.

Ook kunnen vrouwen die aan free bleeding doen gemakkelijk ziektes overdragen. “Als je ziek bent en jouw bloed in contact komt met een wondje van een ander, kun je de ziekte snel verspreiden.”

Daarnaast is het free bleeden volgens de arts ook niet wenselijk voor de omgeving. “Braken doe je ook niet in het openbaar. Je hoeft niet te pronken met je ongesteldheid.”

De arts raadt iedereen aan die dat wel wil doen, om regelmatig een nieuwe onderbroek aan te trekken.

Chemicaliën
Toch is Iris niet van plan om ooit nog een tampon of maandverband te dragen: “Er zitten allerlei vervuilende chemicaliën in. Ik gebruik liever een menstruatie cup of wasbaar maandverband.”

Laura maakte na gezellige dag een foto van haar kinderen. Toen ze er thuis naar keek, sloeg de angst haar om het hart

Schaamlipkanker: de symptomen lijken onschuldig, maar zijn het absoluut niet!