in

Het ‘kleinemannensyndroom’ is bewezen: kleine mannen zijn agressiever

Dacht jij dat lengte er niet toe deed? Dan heb je het helemaal mis. Volgens de Oostenrijkse psycholoog Alfred Adler compenseren veel kleine mannen hun lengte met extreem gedrag. Dit wordt ook wel het ‘kleinemannensyndroom’ genoemd.

Een goed voorbeeld van iemand die dit gedrag vertoonde is Napoleon Bonaparte. De beste man was slechts 1 meter 67 maar speelde een enorme rol in oorlogen.

Onderzoek naar het ‘kleinemannensyndroom’
Er is door de Vrije Universiteit onderzoek gedaan naar mannen van verschillende lengtes. Dit werd gedaan in de vorm van een spel dat draaide om het delen van geld.

Lees ook
Man die Marly stalkte en vermoordde pleegt zelfmoord op haar verjaardag

De deelnemers speelden dit spel in tweetallen, waarvan de helft een bedrag kreeg in de vorm van achttien tokens. De andere helft kreeg niks.

De uitkomst van het spel is nogal interessant. Kleine mannen – mannen onder de 1,70 m – deelden gemiddeld vier munten met de anderen en hielden er veertien voor zichzelf.

De lange mannen, twee meter lang, hielden maar negen tokens voor zichzelf. Ze zijn dus een stuk guller omdat ze blijkbaar minder te compenseren hebben.

De kleine mannen willen dominantie uiten door meer geld in hun bezit te hebben. Door de spelregels werden de mannen aangemoedigd om hun tokens te delen, maar ze hadden ook altijd de optie om dit niet te doen.

Wat bleek uit dit experiment? Kleine mannen, onder de 1 meter 70, deelden gemiddeld vier munten en hielden de andere veertien voor zichzelf. De grotere mannen, twee meter lang, hielden gemiddeld negen tokens voor zichzelf.

Lees ook
Familieleden versperren ambulance bij spoedrit naar ziekenhuis

Het klinkt kort door de bocht, maar zo is volgens de onderzoekers het kleinemannensyndroom toch echt bevestigd.

Best wel interessant en ergens ook wel logisch. Kleine mannen moeten in sommige opzichten namelijk meer hun best doen om succes te behalen.

Lange mannen winnen bijvoorbeeld meer verkiezingen en krijgen vaker een promotie. Maar ook andere factoren zijn hierbij belangrijk, bijvoorbeeld de mate van sarcasme in jouw karakter.

Het ‘kleinemannensyndroom’ binnen vriendengroepen
Klein maar fijn gaat dus niet altijd op. In veel vriendengroepen is de kleinste man vaak de grootste druktemaker.

Herkenbaar in jouw vriendengroep? We kennen namelijk allemaal wel een licht ontvlambare guy onder de 1,70…

Deze moeder likt haar 21-jarige dochter elke dag wakker: ‘Ik vind het geweldig dat mama mij likt’

Bewezen: vaders die de afwas doen, hebben vaker s*ks én zijn gelukkiger