in

Held Anwar Akrouh bevrijdt meerdere vrouwen uit trein Voorschoten

VOORSCHOTEN – Passagier Anwar Akrouh heeft het ongeluk vanuit de trein gefilmd. Op beelden is te zien hoe de held meerdere slachtoffers naar buiten begeleid. Bij het treinongeluk hoorden hij en zijn medepassagiers een harde klap en de lichten gingen uit. ‘Je zag alleen lichtvonken en ik hoorde een hoop geschreeuw’, zegt hij tegen de NOS. Ze mochten er korte tijd niet uit door elektrocutiegevaar.

Het leek wel op een film, vertelt student Anwar Akrouh uit Den Haag. Hij zat in de tweede klas, niet ver van de machinist toen het treinongeluk bij Voorschoten vannacht gebeurde. “Alles was donker. Je zag alleen van die lichtvonken. Je hoorde geschreeuw.”

Lees ook
Vermiste Hebe en Sanne niet gevonden na zoektocht langs A59 bij Waalwijk

Samen met andere passagiers probeerde Akrouh een deur open te krijgen. “Op een gegeven moment lukte dat ook. Toen zag ik de andere treinstellen, het leek net of er brand uitkwam. Ik was bang dat er explosies zouden ontstaan, dus ik sprong direct de trein weer in en zag dat er drie gewonden waren. Ik hoorde iemand schreeuwen vanuit een hokje en ik dacht: wat hoor ik nu? Het was de machinist. Die zat vast door een plankje dat tussen de trap en de deur zat. Gelukkig heb ik hem weten te bevrijden. Hij was gewond en kon niet meer lopen.”

Intussen had Akrouh ook 112 gebeld en wat later de politie naar binnen begeleid. “Die agenten waren enorm bang dat er nog spanning stond op de kabels, maar ik was al zo vaak over die kabels heengelopen dat ik wist dat er niets meer aan de hand was.”

Lees ook
Temperatuur duikt onder 0: Dit weekend mogelijk halve meter sneeuw

‘Net spaghettislierten’
“Ik was zo geschrokken. Ik heb nog een meneer moeten ondersteunen, zijn benen waren net spaghettislierten. Hij had enorm veel pijn en sprak niet goed Nederlands. Het was dus heel moeilijk om met hem te communiceren en er was geen licht. 112 zei dat er snel hulp zou komen, een heel lieve mevrouw. Het duurde nog ongeveer tien minuten.”

Inmiddels waren omwonenden in actie gekomen. “Die hebben ons ondersteund. Ik ben er heel dankbaar voor dat ik bij hen binnen kon zitten, lekker warm want ik had geen jas meer en het was superkoud buiten en toen zag ik buiten alleen maar slachtoffers die werden begeleid.”

Passagier filmt treinongeluk bij Voorschoten: 1 dode en tientallen gewonden!

Dode bij treinongeluk was kraanmachinist BAM