in

Geëmotioneerde vriend van vermiste Sanne weet het zeker: ‘Ze is verdwenen tegen haar wil’

De tienjarige Hebe en haar begeleidster, Sanne (26), zijn nog altijd vermist. Terwijl de politie, het Veteranen Search Team en honderden vrijwilligers al bijna twee dagen zoeken, is er nog geen enkel spoor gevonden. De vrienden en familie van Hebe en Sanne zijn gebroken. “Je wordt gek van onwetendheid.”

Mark Deckers is al twaalf jaar een van de beste vrienden van Sanne en oprichter van stichting AllstarZ, waar Sanne werkte en voor Hebe zorgde. “Ze leven totdat het tegendeel bewezen is”, zegt hij geëmotioneerd tegen Hart van Nederland. “Zolang we dat vasthouden zijn we gemotiveerd om te blijven zoeken. Al duurt het drie weken. We blijven zoeken.”

Medicijnronde gemist
“Ik werd gebeld door het zorgteam van Hebe die vroegen: waar is Hebe?”, vertelt hij. “Die is bij Sanne… maar Sanne is ook weg.” Hij was niet meteen in paniek. Totdat hij erachter komt dat de telefoon van Sanne uitstaat en Hebe een medicijnronde heeft gemist. “Dat is onmogelijk voor Sanne want ze is super punctueel.”

Lees ook
Rijstrook A59 afgezet in zoektocht naar vermiste Hebe en Sanne

Met een collega gaat hij meteen zoeken naar de twee. “We zijn ook stapvoets over de snelweg gereden. Elke keer waar een vangrail stopte zijn we gaan kijken of we iets van hen konden vinden.” Maar ze zijn nergens. Dat is het moment dat ze hulp inschakelen.

“Toen zijn we iedereen uit hun bed gaan bellen. Al haar vrienden, de familie van Hebe en Sanne. Iedereen is ’s avonds gekomen en we hebben tot nu toe gezocht. We zijn niet gestopt, we gaan niet naar bed, we zoeken door totdat we ze hebben.” Ze hebben alle wegen in de buurt afgezocht en zelfs de camerabeelden van tankstations gekregen.

Alles doen om haar te beschermen
Of Sanne Hebe heeft meegenomen? Mark weet het zeker. “Die flauwekul moet nu stoppen. Als ze haar had meegenomen had ze ook kleren van Hebe meegenomen, gezonde voeding meegenomen en medicatie meegenomen. Die twee zijn stapelgek op elkaar.” Maar wat is er dan wel gebeurd?

Mark weet één ding zeker. “Ze is tegen haar wil verdwenen.” Hij denkt dat er drie scenario’s over zijn. “Eén is dat ze van de weg is gereden en tussen de struiken ligt en nog niemand haar heeft gezien. Dat is onwaarschijnlijk want heel Nederland is sinds dinsdag op zoek naar de zwarte Kia Picanto. Twee is dat ze het water in is gereden, dan is ze dood en daar wil je niet over nadenken. En drie: zij en Hebe zijn weggenomen.”

Lees ook
Lugubere vondst in poortje: Kat gewurgd met elastieken snelbinder, mogelijk kattenhater actief

“Je zou bijna het laatste hopen, want dan leven ze ten minste nog”, geeft hij toe. Hij kan niet zeggen of hij een vermoeden heeft van een derde persoon die bij de vermissing is betrokken. “Maar Sanne zou alles doen om Hebe te beschermen.”

Geen enkel spoor
De politie kan nog niks zeggen over de mogelijke scenario’s. “We zijn alles uit aan het kammen”, zegt een woordvoerder van politie-eenheid Oost-Brabant. “We maken ons zorgen, we willen ze vinden en we hebben nog geen enkel aanknopingspunt.”

Hoewel Mark gefrustreerd is dat de politie ’s avonds stopt met zoeken en ze geen hulp willen van reddingsbrigade, waar hij zelf bij zit, benadrukt de politie dat ze ook achter de schermen constant blijven zoeken naar de twee. “We bekijken camerabeelden, we kijken naar kentekencontroles op de snelwegen, we spreken met de omgeving van de vermisten. Op alle mogelijke manieren proberen we er alles aan te doen om ze te vinden.”

Zoon (20) overlijdt nadat zijn vader met auto op tractor botst in Stellendam

Vermiste Hebe en Sanne niet gevonden na zoektocht langs A59 bij Waalwijk