in

Eerst Doorn nu dringend kookadvies voor drinkwater in Didam

In het Gelderse Didam wordt het simpelweg tappen van een glas water uit de kraan de komende dagen een onzekere zaak. Ongeveer 7000 huishoudens worden geconfronteerd met besmet drinkwater als gevolg van een bacteriële besmetting. Vitens, het lokale drinkwaterbedrijf, heeft geadviseerd om het kraanwater gedurende drie minuten te koken alvorens het te consumeren.

Het kookadvies werd uitgevaardigd nadat in een opslagreservoir de aanwezigheid van de enterokokkenbacterie werd ontdekt. Het betreft hier uitsluitend het drinkwater; bewoners kunnen nog steeds veilig douchen, hun handen wassen en het toilet doorspoelen, zoals vermeld door Vitens.

Lees ook
Vrouw die ruim 3000 keer onnodig 112 belde voor verloren dildo aangehouden

De huishoudens die getroffen zijn door deze maatregel hebben de postcodes 6941 en 6942, evenals enkele woningen met andere postcodes. Het kookadvies is proactief uitgegeven en zal naar verwachting minimaal geldig zijn tot maandagmiddag.

Vitens zal in de nabije toekomst watermonsters blijven nemen en het leidingnetwerk doorspoelen. Er wordt tevens onderzoek verricht om de oorzaak van de besmetting te achterhalen. Volgens Vitens betreft het een ‘geringe concentratie van de bacteriën’ die is aangetroffen. De enterokokkenbacteriën kunnen negatieve effecten hebben op de maag en darmen van mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Lees ook
Jongetje (4) overleden na ongeval met elektrische quad

Vorige week werd dezelfde bacteriële besmetting aangetroffen in reservoirs in Doorn, provincie Utrecht. Hier gold eveneens gedurende bijna een week een kookadvies. Volgens de woordvoerder van Vitens is het toeval dat de bacterie nu weer op een andere locatie opduikt. De oorzaak van de besmetting in Doorn is nog niet vastgesteld.

Bridget Maasland doet borstverkleining: ‘Wat een verschil zeg!’ FOTO

‘Narcistisch monster’ uit Vlaardingen verdacht van misbruik eigen dochters