in

Een kater, dacht Jennifer. 24 uur later was ze dood

Die hoofdpijn en misselijkheid? Moet wel een kater zijn na de stevige uitgaansnacht met haar vrienden, dacht Jennifer Gray.

Vierentwintig uur later zou de jongedame uit het Schotse stadje Paisley sterven aan de gevolgen van een hersenvliesontsteking. Haar moeder wil nu waarschuwen voor de gevaren van de verraderlijke ziekte.

“Die meningitis heeft ons getroffen als een donderslag bij heldere hemel”, aldus Edwina. “Ik had maar één kind, dan is dit het ergste wat je kan overkomen.

Ik wil dat mensen weten hoe snel deze ziekte kan toeslaan. De ene minuut was ze nog oké, de volgende was ze hersendood.”

“De symptomen waren zo vaag dat het inderdaad een kater had kunnen zijn”, gaat Edwina verder. “Ze voelde zich wat ziek en klaagde over hoofdpijn, maar een pijnstiller wilde ze niet nemen.”

Lees ook
Man is trots op zijn jongeheer van 3 centimer: Gaat er om wat je ermee doet

Bewustzijn verloren
Jennifer studeerde forensische wetenschappen aan de universiteit. Ze sukkelde met een hoest, een loopneus en een zere keel, maar dat belette haar niet om op 15 april de bloemetjes buiten te zetten.

Toen ze de volgende ochtend wakker werd, voelde ze zich bijzonder misselijk. Het ging in razend tempo van kwaad naar erger, haar vader Jamie bracht haar in allerijl naar het ziekenhuis.

Daar begon Jennifer te ijlen en verloor ze het bewustzijn. De dokters brachten haar in een kunstmatige coma en namen intussen ook een CT-scan van haar hoofd. Het verdict -gezwollen hersenen en veneuze trombose- leidde tot een situatie van leven of dood.

“Toestand enorm verslechterd”
Edwina was haar dochter en echtgenoot snel achterna gereden. “Toen ik haar daar zag, was haar toestand enorm verslechterd.

In de auto had ze zich kalm gehouden, maar bij aankomst verloor ze het bewustzijn. Toen begonnen we ons echt zorgen te maken.”

De moeder kende de gevaren van meningitis maar al te goed, alleen dacht ze dat enkel vrij jonge kinderen tot de risicogroep behoorden.

Lees ook
Sophie heeft s*ks met al haar vrienden: “Ik raadt het iedereen aan”

De dokters vertelden haar dat ze de ziekte nog nooit zo snel zien evolueren hebben. Jennifer werd nog naar een meer gespecialiseerd hospitaal overgebracht, maar hulp kon niet meer baten. Om 19.30 uur werd ze doodverklaard.

Dankzij haar organen konden vijf andere levens gered worden. Haar ouders wisten niet eens dat ze op de donorlijst stond.

11.600 euro ingezameld
Haar familie wist intussen 10.000 pond (11.600 euro) in te zamelen voor het onderzoek naar meningitis.

“We zijn Edwina en Jamie bijzonder dankbaar dat ze dit thema net nu (het is National Meningitis Awareness Week; nvdr) onder de aandacht brengen”, stelt de voorzitter van het Meningitis Research Fund.

“Vooral jonge mensen op scholen of universiteiten lopen gevaar omdat ze zoveel contact met elkaar hebben. Sommigen dragen de bacterie met zich mee zonder dat ze het zelf beseffen.

Hersenvliesontsteking kan razendsnel toeslaan, de symptomen zijn hoofdpijn, braakneigingen, spierpijn, koorts en koude handen en voeten. Wees er alert voor en sla snel genoeg alarm.”

‘Mijn vriend ging vreemd, dus nu heeft hij pikstraf’

Merel is ten einde raad: Mijn vriend trekt lingerie aan tijdens seks. Wat moet ik doen?