Sla dat bezoekje aan de tandarts echt niet over als je vermoedt dat je een gaatje hebt
Er zijn vrouwen die dramatisch roepen dat ze liever een kind op de wereld zetten, dan een bezoekje aan de tandarts brengen.
En dat terwijl die beste man of vrouw het beste voor heeft met je gebit. Ervaar je een naar gevoel in je tand en vermoed je dat het een gaatje is?
Stel dat tandartsbezoekje dan niet uit, want een onbehandeld gaatje kan voor veel narigheid zorgen.
Dit kan gebeuren als je een gaatje negeert:
Je tand kan splijten
Een gezonde tand breekt zelden, maar dat geldt niet voor tanden met (vrij grote) gaatjes. “Je tanden zijn veel vatbaarder voor scheuren als je veel tandbederf hebt of een tand hebt met grote, oude vullingen erin”, legt Carl McManama, hoogleraar tandheelkunde aan de Boston University, uit aan Reader’s Digest.
Dingen die onschuldig lijken, zoals gewoon op voedsel kauwen, kunnen er bij tandbederf al voor zorgen dat je tand splijt.
Het kan zenuwschade aanrichten
“In het midden van elke tand zit een dun, klein buisje waar de zenuwen en aderen zich bevinden. Als het gaatje zo diep zit dat het de zenuw van de tand bereikt, ervaart de patiënt bijna ondraaglijke pijn.”
Oftewel: hoe dieper het gaatje gaat zitten, hoe pijnlijker het wordt. Uiteindelijk geven bijna alle mensen wel toe aan de pijn en maken ze een afspraak, maar soms kan het te laat zijn en is een wortelkanaalbehandeling nodig.
Bij sommige mensen valt de tand door de schade niet eens te redden en deze zal dan verwijderd moeten worden.
Neem daarom bij lichte gevoeligheid van de tand al contact op met je tandarts, zodat dit voorkomen kan worden.
Je tand kan afsterven
Wanneer je tand een gaatje bevat, is de tand gevoeliger voor infecties aan de zenuwen. Een infectie kan voor een zwelling zorgen en als dit het geval is, kan het bloed de zenuwen niet meer bereiken en dan zal de tand doodgaan. “Wanneer de zenuw dood is, zal je geen pijn meer ervaren, maar de tand zal wel blijven rotten.”
De rest van je mond kan ook infecties oplopen
Niet alleen kan een gaatje veel schade aanrichten aan je tand, maar ook aan de rest van je gebit.
Het dode weefsel van je tand zorgt ervoor dat je lichaam abcessen en infecties minder goed kan weren.
“De gifstoffen uit het dode weefsel kunnen de punt van de wortel van je bot infecteren. In dit geval kan de infectie naar je wang en de grond van je mond trekken”, vertelt McManama.
Daarna kan het dat je kaak en de klieren in je kaak opzwellen en je zou koorts kunnen krijgen.
In ernstig zeldzame gevallen kan een onbehandelde tand met een gaatje er zelfs voor zorgen dat je op deze manier abcessen in de hersenen kunt krijgen met een fatale afloop. Een keer in de zoveel tijd je gebit bij de tandarts laten checken is dus geen overbodige luxe.