in

Collega’s rouwen om doodgeschoten Erasmus-docent Jurgen (43)

Het slachtoffer van de dodelijke schietpartij in het Erasmus MC is de 43-jarige Rotterdamse huisarts en praktijkdocent Jurgen Damen. Hij laat een vrouw en dochter achter. Collega’s van zijn huisartsenpraktijk in de wijk Katendrecht zijn aangeslagen. ‘Dit is een grote schok voor de hele regio.’

Jurgen Damen begon zijn medische carrière als huisarts in 2010 in Rotterdam en werkte de afgelopen vijf jaar in Gezondheidscentrum Katendrecht, waar hij twee dagen per week spreekuur hield. Daarnaast was hij sinds 2013 verbonden aan het Erasmus MC, waar hij als universitair docent en hoofd Practicum klinische vaardigheden zijn expertise deelde met toekomstige artsen.

Het nieuws van Damen’s tragische overlijden heeft een diepe schok veroorzaakt in de huisartsenpraktijk, die onder de hoede valt van stichting Zonboog. René Baljon, bestuurder van de stichting, benadrukte de impact op zowel collega’s als patiënten: “Jurgen was een aimabele en betrokken huisarts. Veel mensen in Rotterdam kennen hem. Dit is ook een schok voor de huisartsenzorg in de hele regio. We weten niet wat het motief van de dader is, maar dit is afschuwelijk.”

Lees ook
Leon laat zijn dochter als 'wijze les' naar horrorporno kijken

Het Gezondheidscentrum Katendrecht blijft voorlopig gesloten, terwijl patiënten met spoedvragen worden doorverwezen naar andere praktijken van stichting Zonboog. Collega’s van Damen worden ondersteund en opgevangen tijdens deze moeilijke periode.

Een aangeslagen Rotterdamse huisarts, Matthijs van der Poel, die eveneens coassistenten opleidt, deelde zijn verdriet: “Het is niet te geloven. Jurgen was daar nauw bij betrokken. Ik ken hem goed. Dit is zo ontzettend naar. Iemand die dit doet, moet ziek in zijn hoofd zijn.”

Jurgen Damen werd geboren in Sliedrecht en behaalde zijn vwo-diploma voordat hij aan een studie geneeskunde in Rotterdam begon. Na het afronden van zijn studie in 2006, werkte hij als basisarts in de ouderenpsychiatrie voordat hij begon aan de huisartsenopleiding aan het Erasmus MC.

Lees ook
Michael B. (37) zet pistool tegen hoofd eigen kinderen en dwingt ze cocaïne snuiven

Sinds 2013 was Damen actief in het Erasmus MC, waar hij praktische vaardigheden doceerde aan medische studenten en nieuwsberichten schreef voor Huisarts en Wetenschap. In 2019 promoveerde hij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op een proefschrift over de vroege diagnose van artrose bij patiënten met heup- en knieklachten. Hij sloot zijn dankwoord af met hartverwarmende woorden aan zijn vrouw, eveneens een huisarts.

Het Erasmus MC heeft Slachtofferhulp ingeschakeld voor medewerkers, patiënten en bezoekers, gezien de impact van de schietpartij en de daaropvolgende gebeurtenissen. De medewerkers en studenten krijgen ondersteuning aangeboden, en alle lessen zijn voor de dag geschrapt. De stad Rotterdam rouwt om het verlies van een gewaardeerde arts en docent, terwijl velen zich afvragen naar het motief achter deze tragische gebeurtenis.

Vrouw van 39 en man van 46 omgekomen: Dader Erasmus MC is Rotterdamse student

Vermiste Berjam (53) uit Den Ham dood gevonden door politie