in

Baby vergeten voor in auto voor ziekenhuis, overleden door oververhitting

“Een echt drama”, zo noemt de officier van justitie de dood van een baby gisteren in het Belgische Charleroi. Een moeder vergat haar kind af te zetten op de crèche waarna de baby overleed in de auto door oververhitting.

De baby zou volgens Belgische media zes maanden oud zijn geweest. De moeder zou pas weer zijn begonnen met werken nadat ze met zwangerschapsverlof was gegaan.

De auto van de vrouw zou beschikken over getinte ramen waardoor de baby ook niet werd opgemerkt door omstanders. De vader van het kind wilde om 16.30 uur de baby ophalen bij de crèche waar hij te horen kreeg dat zijn dochter nooit daar was verschenen.

Lees ook
Eva (34) is als de dood voor vogels: ‘Komt een vogel voorbij op tv, dan zap ik weg’

In de zon geparkeerd
Hierop belde hij zijn vrouw die toen besefte dat ze haar baby de hele dag in haar auto had laten zitten. Doordat de auto in zon geparkeerd stond was de temperatuur in de auto flink opgelopen.

Lees ook Ouders dumpen zieke tweelingbaby’s in bos ‘nadat ze ruim 10.000 euro aan donaties kregen’
Rond 17.30 uur kwamen hulpdiensten ter plekke, zij het tevergeefs. Bij aankomst werd direct het overlijden van de baby vastgesteld.

Op een persconferentie liet het OM weten dat er geen autopsie zal komen. “De conclusies zijn duidelijk: het kind raakte oververhit en is daaraan gestorven.” Ook werd aangegeven dat er geen tekenen van mishandeling zijn en dat het dus om een fataal ongeluk gaat.

Niet de eerste keer
Het komt vaker voor dat ouders hun kinderen vergeten uit de auto te halen. In Amerika gebeurde het sinds 1998, het jaartal waarin werd gestart met het bijhouden hiervan, al honderden keren. Ook in België gebeurde het eerder, bij een soortgelijk incident in 2012 vergat een vader dat het kind bij hem achterin de auto zat.

Lees ook
11 baby’s omgekomen bij ziekenhuisbrand kraamafdeling

Lees ook Je tandarts kan aan je gehemelte zien of je onlangs iemand oraal hebt geplezierd
Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder zei naar aanleiding van een dergelijk drama in 2019 dat dit iedere ouder kan overkomen. “Ook heel liefdevolle en zorgzame ouders. Er gaat iets mis met de samenwerking tussen hersengebieden”, zei Scherder tegen RTL Nieuws. Uit onderzoek blijkt dat het in veel gevallen misging omdat werd afgeweken van de normale routine. Ook zaken als vermoeidheid, afleiding en stress kunnen een rol spelen, vertelde hij.

Man valt peuters aan met mes in speeltuin: 8 kinderen zwaargewond

Moeder die 2 weken oude Daniel uit raam gooide mist haar zoon: ‘Ik betreur het’