in

’Asielzoekers boos over slecht eten in Haags hotel’

DEN HAAG – Een groep asielzoekers die wordt opgevangen in een hotel in Den Haag is in hongerstaking gegaan. De vluchtelingen zijn niet blij met de warme maaltijden die ze krijgen. „Het is jammer om te horen dat de bewoners niet gelukkig zijn.”

De gemeente Den Haag en de eigenaren van het restaurant reageren verrast. Dinsdag ontving de gemeente het bericht dat er een groep bewoners in hongerstaking zou zijn, vertelt woordvoerster Paula Palaio. „Er is begrip voor de uitzichtloze situatie van de opgevangen asielzoekers. Sommige zitten al 7 maanden op een hotelkamer in afwachting van hun verdere procedure. De opvangcrisis is voor deze mensen geen loos begrip maar een dagelijkse praktijk. Dat vervolgens frustratie en onbegrip de boventoon voeren is dan dus begrijpelijk. Hierover zijn wij in gesprek met het COA zodat deze mensen zo snel mogelijk geholpen worden met hun procedure.”

Het restaurant zegt er alles aan te doen om het de asielzoekers naar hun zin te maken. Een deel van de groep zou na ’een goed gesprek’ weer aan het eten zijn gegaan. Een groot deel van de asielzoekers zou uit Syrië komen.

Lees ook  Dochter slaapt vijf jaar lang naast dode moeder

Rijst en kip
Een van de tachtig asielzoekers die in het hotel verblijven, zegt dat er een hongerstaking gaande is. Vrijwel alle bewoners van het Teleporthotel in Den Haag zouden namelijk erg ontevreden zijn over het eten dat ze krijgen. „Het is elke dag hetzelfde. Elke dag rijst en kip”, zegt een moeder.

„De helft van het eten gaat in de prullenbak”, zegt een man volgens het AD. „Ik droom zelfs over rijst tegenwoordig. En als we erover klagen, dan luisteren ze niet eens naar ons.”

De Haagse wethouder Mariëlle Vavier is onlangs nog op bezoek geweest in het hotel om te zien hoe de vluchtelingen daar worden opgevangen. „Daar heeft zij zowel de kok als meerdere bewoners gesproken. Er wordt rekening gehouden met de dieetwensen, er worden recepten uitgewisseld en er wordt samen gekookt. Het is dan ook jammer om te horen dat de bewoners niet gelukkig zijn”, aldus Palaio.

Lees ook  Zien: Knapste verpleegster ter wereld gaat uit de kleren

Verbaasd
De eigenaren van het restaurant in het hotel reageren verbaasd op de klachten. Het menu van de afgelopen maand en van deze week, zou zeer gevarieerd zijn. Er staan volgens het restaurant zelfs Syrische gerechten op, die met recepten van de mensen in het hotel zelf zijn bereid.

„De gemeente staat achter het feit dat via maatwerk (restaurant op locatie) en maaltijden gericht op het land van herkomst, de mensen te eten krijgen. Dat niet iedereen altijd tevreden kan zijn bij deze grote aantallen maaltijden en de lange duur van verblijf hoort daar misschien ook wel bij.”

In gesprek met de bewoners wordt inmiddels gekeken waar aanpassingen gedaan kunnen worden. „Tegelijkertijd is het voorzieningenniveau en de kwaliteit goed, dus veel marge voor verandering is er niet en willen we ook niet geven. Zo kan er wel gekeken worden naar iets meer variatie in het menu als een meerderheid dat wil”, aldus de gemeente.

Sporen van seksueel geweld gevonden in onderzoek naar moord tienermeisje (13) uit Anderlecht

Jonge blondine: ‘ik kan elke man die ik wil in mijn bed krijgen’