Een buschauffeur die zich met grote regelmaat verslaapt, is door vervoerbedrijf Arriva terecht ontslagen. Dat heeft de kantonrechter in Leeuwarden gisteren bepaald. De man kwam vele malen te laat op het werk, rukte tijdens diensten waardoor bussen niet op tijd konden rijden, te laat vertrokken of het dienstrooster in de soep liep.
Ondanks diverse waarschuwingen, gesprekken en zelfs een psychologisch traject, bleef de man zich verslapen. Nadat voor de zoveelste keer passagiers tevergeefs op de bus stonden te wachten, was voor Arriva de maat vol.
De chauffeur trad in 2010 in dienst bij Arriva en in het najaar van 2017 begonnen de problemen. De man kwam ’s ochtends een paar keer te laat op het werk, waarna de werkgever er een schriftelijk aantekening van maakte. In juni 2019 versliep de chauffeur zich weer een paar keer en is hij er opnieuw op aangesproken. In oktober van dat jaar ging het weer mis en is op kosten van Arriva een psycholoog ingeschakeld. Tijdens het begeleidingsproces versliep hij zich ook drie keer.
Weer drie keer te laat
In 2020 kwam de man nog een paar keer te laat uit bed en ondanks officiële waarschuwingen en een proeftijd bleef het misgaan. In 2021 kreeg de chauffeur wederom hulp, in de vorm van psychologische begeleiding en adviezen om te sporten en bewegen. Desondanks kwam hij in het najaar weer drie keer te laat. Na een gesprek, waarin de man aangaf eigenlijk geen moeite te hoeven doen om op tijd te komen, is hem een gunstiger rooster aangeboden. Maar toen hij zich op 11 augustus van dit jaar wéér versliep, was Arriva er klaar mee.
De buschauffeur is het oneens met het ontslag; volgens hem ontstonden er psychische problemen na een echtscheiding en sliep hij daardoor slecht. Er waren ook perioden dat het beter ging. De kantonrechter vindt het ontslag echter gegrond. Immers, juist van een buschauffeur mag verwacht worden dat hij op tijd komt. Dat het verslapen hem ‘overkomt’, vindt de rechter evenmin een valide argument. De werknemer heeft maar te zorgen dat het hem niet overkomt. Ook vindt de rechter dat Arriva behoorlijk geduldig is geweest.
Omdat sprake is van verwijtbaar handelen, maar niet in ernstige vorm, moet aan de buschauffeur wel een transitievergoeding van bijna 15.000 euro worden betaald.