in

Als het kind ‘stop’ zegt gaan ouders vaak door met kietelen, maar daarmee overschrijd je hun grens

In de wekelijkse podcast en column Zij zegt kijkt AD-columnist Debby Gerritsen vanuit een vrouwelijk perspectief naar het nieuws van de afgelopen week. Wat viel op?

Hierover praat ze met een vast panel van vrouwelijke experts. Deze week is s*ksuoloog drs. Nynke Nijman te gast om te praten over s*ksueel grensoverschrijdend gedrag: ‘We moeten het hebben over consent.’ Luister mee!

Na een week #MeToo-discussies is de hamvraag: hoe nu verder? ‘Protect your daughters, educate your sons’, wordt veel geroepen de laatste weken.

Lees ook
Vrouw heeft zich al twee jaar niet geschoren: Velen vinden me een droomvrouw (foto)

Dat klinkt goed, maar hoe doen we dat? Hierover gaat AD-columnist Debby Gerritsen in gesprek met s*ksuoloog drs. Nynke Nijman. Want wanneer is iets grensoverschrijdend gedrag, en wat is consent?

,,Ga er nooit van uit dat een ander zit te wachten op jouw aanraking”, zegt Nijman over grenzen leren kennen en aangeven.

Een open deur, zo lijkt het. Maar daarover wordt nog te makkelijk gedacht. ,,Consent is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. We moeten onze kinderen beter leren dat als ze iets willen, ze dat moeten vragen.”

”Ouders vinden het vaak spannend, maar s*ksuele ontwikke­ling begint al bij de geboorte”

Ook is het van belang dat we kinderen leren zelf grenzen aan te geven, en dat daar ook naar geluisterd wordt.

Lees ook
Condooms worden kleiner zodat ze passen voor iedereen

,,Heel veel ouders kietelen hun kinderen. Maar als het kind ‘stop’ zegt, gaan ze vaak door. Daarmee overschrijd je een grens”, aldus Nijman.

Over lichamelijke autonomie en seksualiteit zegt ze: ,,Ouders vinden het vaak spannend, maar seksuele ontwikkeling begint al bij de geboorte.

Open praten over s*ksualiteit is heel nuttig, want uit onderzoek weten we dat een kind met een goede s*ksuele opvoeding en ontwikkeling veel beter grenzen kan aangeven bij zichzelf, en beter grenzen herkent bij een ander.” Luister mee!

Jongens die veel junkfood eten hebben op volwassen leeftijd een kleiner geslachtsdeel

Onderzoek: In mannenbaard meer bacteriën dan in hondenvachten