in

Grauwe schildwants in en rondom het huis? ‘Sla hem niet dood!’

Komt dit kleine insect je bekend voor? Dat is niet heel vreemd, want dit beestje genaamd de grauwe schildwants duikt op dit moment op in heel Nederland.

Zo op het eerste gezicht lijkt dit een klein, onschuldig insect, maar niets is minder waar. Zodra je deze insecten in of rondom je huis ziet, kun je ze maar beter niet doodslaan, om deze specifieke reden.

Wil je graag een fris ruikend huis hebben? Dan kun je de grauwe schildwants beter laten voor wat het is.

Lees ook
Vader en dochter gaan met elkaar naar bed en zijn er trots op

Grauwe Schildwants
Grauwe schildwantsen kunnen een flinke stank achterlaten. De insecten komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, maar steeds vaker zien we ze opduiken in ons land.

Entomoloog, Berend Aukema vertelt aan Editie NL: “Ze zijn een tijdje geleden spontaan naar Nederland vertrokken.

Dat komt waarschijnlijk door de opwarming van de aarde.” De eerste grauwe schildwants werd in 1997 in Nederland gesignaleerd.

“Ze trekken voort en vermenigvuldigen zich. Maar daar gaat natuurlijk wel een tijdje overheen, vandaar dat ze nu pas zo duidelijk aanwezig zijn”, legt Aukema uit.

Provincies
In bijna elke provincie is het insect inmiddels al gespot. De entomoloog legt aan Editie NL uit dat de insecten alleen in Groningen, Friesland en de Waddeneilanden nog niet zijn waargenomen.

In Noord-Brabant, Limburg en Gelderland hebben ze er het meest last van. Ook zullen ze volgens de entomoloog de komende tijd nog niet verdwijnen.

Lees ook
Opa op scootmobiel rijdt naar seksclub via provinciale weg: Enorme file

De schildwantsen zoeken straks plekjes om te overwinteren als het kouder en natter wordt. “Dan trekken ze de huizen in voor warmte, maar bang hoef je er niet voor te zijn. Ze zijn totaal niet gevaarlijk.”

Advies
Aukema geeft in het programma de kijkers advies hoe ze het beste kunnen omgaan zodra deze beestjes zijn gespot.

“Als je ze doodslaat, geven ze een specifieke wantsgeur. Dat doen ze ook als ze zich bedreigd voelen”, vertelt Aukema.

“De beste methode is om ze buiten te zetten, al snap ik dat je daar op een gegeven moment genoeg van krijgt, aangezien ze terug zullen blijven komen om de warmte op te zoeken.”

Wie keek vroeger ook ‘Het kleine huis op de prairie?’ ZO zien de acteurs er NU uit!

Onderzoek wijst uit dat frikandellen eten hartstikke gezond is