in

11-jarige verliest oog en alle vingers door vuurwerk

Een 11-jarige jongen is gisteren zwaargewond geraakt door vuurwerk. Zijn hand met al zijn vingers moest worden geamputeerd en zijn rechteroog moest door een oogarts verwijderd worden. “Het is een zeer triest verhaal”, laat een woordvoerder van UMC Utrecht weten.

“Het is 23.00 uur op 31 december 2022 als mijn collega en ik boven de volledig ontplofte hand van een 11-jarig jongetje zitten”, schrijft pediatrisch plastisch chirurg Emma Paes van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht op LinkedIn.

Volgens Paes was amputatie van de hand met alle vingers de enige optie. “Hij houdt een stomp tot zijn pols over”, schrijft ze. Het rechteroog van het jongetje was zodanig beschadigd dat het door een oogarts moest worden verwijderd.

Lees ook
Lerares (38) heeft telkens seks met leerling 12 in klas na schooltijd

Pijn en verdriet
“Het hele team in de operatiekamer zit geconcentreerd te werken en voelt op zijn manier de pijn en het verdriet van dit jongetje en zijn familie”, schrijft Paes. “Wat moeten we nu tegen elkaar zeggen: vrolijk nieuwjaar?”

Een woordvoerder van UMC Utrecht laat weten dat de artsen van het ziekenhuis al bang waren voor dit soort verwondingen. “Met dit verhaal probeert de chirurg een preventief signaal af te geven van hoe groot de impact is van zwaar vuurwerk.”

In haar bericht is Paes kritisch over het vuurwerkgebruik in Nederland: “In de verte licht de hemel op en hoor ik harde knallen. Het lijkt wel oorlog. Kan iemand me uitleggen waar we mee bezig zijn in ons land?” Ze verwijst ook naar een oproep van artsen voor een verbod op consumentenvuurwerk.

Lees ook
Kersverse moeder 36 jaar pleegt zelfmoord 9 dagen na geboorte van tweeling

Andere vuurwerkslachtoffers
Hoe het jongetje precies gewond is geraakt en waar hij vandaan komt, is niet bekend. Eerder was al bekend dat in Drachten een jong kind zwaargewond raakte toen er op oudjaarsdag vuurwerk werd afgestoken. Ook in Hengelo raakte een minderjarige jongen zwaargewond door vuurwerk. Hij raakte daarbij een oog kwijt. Het is niet bekend of het slachtoffer in het Wilhemina Kinderziekenhuis een van deze jongens is.

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn ruim twintig mensen met oogletsel door vuurwerk binnengebracht. Ook daar werden kinderen behandeld: het jongste slachtoffer is 7 jaar.

Vrouw (32) duwt uit het niets peuter (3) op treinspoor

Dierenbeulen steken stal in brand met vuurwerk in Ermelo: 6.000 eenden omgekomen